Service design

Service design har den styrke at være særdeles effektiv til at danne overblik over den service der udbydes, samt til at opnå forståelse for og involvere brugeren i processen omkring at skabe nye aktiviteter. En værdiskabende og detaljeorienteret fremgangsmåde, som er fantastisk og inspirerende at arbejde med!

Mit yndlingscitat om servicedesign, som jeg synes rammer præcis hvad det handler om:

“Service design addresses the functionality and form of services from the perspective of clients. It aims to ensure that service-interfaces are useful, usable, and desirable from the client’s point of view and effective, efficient, and distinctive from the supplier’s point of view.”
p. 355, Mager, Birgit, Design Dictionary, Perspectives on Design Terminology, 2008, Birkhäuser Basel

Service design kan bruges i alle stadier af designprocessen, som et redskab til både at udføre det praktiske arbejde omkring design eller redesign af en service, samt til at definere og planlægge strategiske og forretningsmæssige områder. Styrken i service design er netop den sammenkobling der sker mellem design og forretning. Det er her der sker magi og der skabes værdi!

På trods af navnet, er det ikke kun egnet til brug ved design af services. Tankegangen og fremgangsmåden kan med fordel bruges i mange forskelligartede aktiviteter i virksomheden. Det kan give indsigt i hele kunde-/brugeroplevelser, processer, kommunikation og markedsføring, Det er en gevinst i forhold til at skabe sammenhæng og værdi i alle virksomhedens aktiviteter.

Med service design opnåes:

  • øjebliksbillede af hvordan en service eller virksomhed agerer, samt i hvilket miljø der ageres i.
  • overblik over aktiviteter på alle virksomhedens online og offline kanaler.
  • detaljeorienteret indblik i flow; hvordan oplever og interagerer kunden med virksomheden og dennes kanaler.

Dette kan give indtryk af, at service design arbejder utrolig bredt og overfladisk ved at fokusere på både miljø og mange kanaler. Faktisk er det omvendte tilfældet. Bred viden om virksomhedens aktiviteter giver en værdifuld grobund for at prioritere de aktiviteter, som virksomheden skal fokusere på, for at skabe værdi for kunden og hermed også for virksomheden.

Et eksempel på brug af konkrete metoder fra service design, kan du se her. Her bruges bl.a. service ecology map, til at danne overblik over miljø, interessenter osv. i forbindelse med motivation for brug af service.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>