Data, information og viden – Boisot

Boisot - Agent

Forskellen mellem data, information og viden er i høj grad stor. Hvor data er tilgængelig for alle, er det kun for nogle muligt at udvinde information ud fra data, på baggrund af et specielt indblik.  Information og viden skal også skilles ad i betydning. Hvis man forestiller sig en krypteret besked, er det kun muligt at forstå den, hvis der findes en kontekstuel baggrundsviden. Man kan muligvis læse informationen, men ikke forstå den, heri ligger forskellen.

Det er interessant at se på forholdet mellem data og informationssystemer. Data kan bestå af observationer af eller målinger fra den verden, der omgiver os, og som vi lever i. Data er det rå materiale, der strømmer i og omkring informationssystemer. Ud af den data, er den store udfordring, at udlede information. Et informationssystem kan hjælpe til at ‘out-put-data’ bliver mere rig på information end ‘in-put-data’. Informationen skal derefter konverteres til viden, for at have en effekt. De informationer individet modtager, danner grundlag for den viden, der lagres. Viden er, evnen til at tænke og bruge information.

Data konverteres til information og derefter til viden, gennem en to-trins filtreringsproces, som bygger på individets eksisterende viden og erfaring. Individet indtager ofte mere data og information, end det er muligt for dem at håndtere, her kan forskellige artefakter, som eksterne enheder (software/hardware) være behjælpelige med at håndtere den store mængde data.

Kilder:

Exploring the Information Space: A strategic Perspective on Information Systems, Max Boisot

Data, information and knowledge: have we got it right?, Max Boisot, Agustí Canals, Published in: February 2004, Internet Interdisciplinary Institute (IN3)